Beszélgessünk a szomszédokkal, ingatlanvásárlásnál aranyat ér!

Tiszta szerencse, hogy a szomszédok mindig, mindenről tudnak.

Adott "A VÁROS" - a maga 2, szemmel láthatóan egymásnak konkurens ingatlanosával. Vagy - vagy. Én, mint lelkes potenciális vásárló, természetesen mind a kettőt megkerestem - és leadtam az igényeimet. Az egyiknél 0 elemű találati listát dobott az ingatlanos, a másik azonnal 5 telekkel is megkínált. Ebből 3 telekre mondtuk, hogy megnéznénk. Az árak feltűnően magasak voltak, de mindegy, ha tényleg olyan szuper ingatlanok, nézzük meg őket. 

Találkoztunk, az ingatlanos kissé idősebb barátságos úr, szemmel láthatóan ismeri a környéket, tudja mi a dörgés. Vérprofi. 

Volt egy alaplistánk, amiben olyan alapvető igények voltak, hogy legyen benne villany/víz, és max. 20 perc körüli távolságra legyen a vonattól - na meg legyen télen is járható.

Az első ingatlan a képek alapján érdekesnek tűnt, az ára húzós volt (5,7 millió), de ki tudja - a valóság viszont több volt, mint sokkoló. Az nem faház volt, hanem egy bontandó romhalmaz, a felső szintet már meg se mutatta az ingatlanos. A telek tisztítása legalább fél - egy millió Ft lenne - és a világ végén az egész. Mellette átjátszótorony. A ház meg max. felújítható, ha összedől, van egy üres, világvégi telkünk, mert a telekre újat építeni tilos. Hurrá, mindig ilyen ingatlanra vágytam. A hirdetés adatlapja szerint az ingatlanra be van vezetve a víz, és közepes állapotú - igaz, a hirdetésben már fúrt kutat is emlegetnek, de ezt én balga rosszul, extra feature-ként értelmeztem. Konkrétan forgott a gyomrunk. (Ezek egyébként 1-2, max. 3 millió körül forognak, ha használható állapotban vannak - ez max. 2). Az épület előtti beálló egy, az utca túloldalán lévő lejtős helyet jelenti. Hurrá. Csillagos ötös az ingatlanosnak, pontosan tudta, mi az, aminél sokkot kap az ember - ráadásul ilyen áron (ez lehetett a "kontroll" ingatlan. Itt szépen felvezeti az árat, jó magasra, irreális szintre lőtt romhalmazt bemutatva, ami után már minden olcsónak tűnik).

Utána megmutatta azt, amit mi a legesélyesebbnek tartottunk - a ház enyhén felújítandó, a telek viszont szuper panorámás. Odafelé menet nem igazán érzékeltem a távolságokat, kicsit távolinak tűnt, az út is vadregényes volt. A ház viszont pont olyan volt, mint amiről álmodunk. Full panoráma. Tündéri. Majdnem 8 millió, az ingatlanos 7 millióra mondta, hogy annyiért elvihető. Nagyon megfogott. Igaz, hogy ezzel jócskán (!!!) túlléptük volna a tervezett keretet, és a környékbeli árakhoz képest is durvának tűnt, de az a panoráma...  Virtuálisan be is rendeztük, tetszett nagyon.

Utána tovább vitt újabb 2 olyan ingatlanhoz, amik ugyancsak esélytelenek voltak - túlárazott, túlzsúfolt, szánkban a szomszédok, nagyon messze mindennemű civilizációtól. Valószínűleg egy, a 2. ingatlan eladására tökéletesen felépített, kőkemény manipulációra épülő túra volt - pont, ahogy a nagykönyvben tanítják - és igen, mi is megettük. Annak ellenére, hogy végig látszott, min dolgozik.

Kizárólag túlárazott, bugos, eladhatatlan ingatlanok felvonultatása, hogy egy ugyancsak túlárazott, de jobb állapotú, adott áron ugyancsak eladhatatlan kategóriás ingatlant eladjon. 

A túra után túráztunk egyet, elmentünk a Halashoz a Dunapartra, elmentünk az Édeskébe somlóizni és kávézni. A nap sütött, a madarak csiripeltek, a halak tátogtak a Dunában - csak az agyunk kattogott folyamatosan a 2. ingatlannal kapcsolatban. 

Én a keresgélésnél minden olyan ingatlant kizártam, aminél azt írták, hogy a jelenlegi épület rajta maradhat, egyébként nem építhető rá semmi. Ez pont ilyen - csak sehol nem írták a hirdetésben. Kizártam a földutas hirdetéseket - ez pont ilyen. Kizártam, ami télen korlátozottan megközelíthető - ez pont ilyen. A panoráma viszont megfogott.

Visszamentünk, hogy minden irányból megpróbáljuk megközelíteni, mert gyanús volt, hogy kicsit túl sokáig jöttünk, ez nem lehet gyalog 20 perc, mint ahogy az ingatlanos állítja. Most tényleg odafigyeltünk mindenre. Az egyik úton lehetetlen feljutni (ott lefelé menni jó), a másik úton csúszós betonkockák - ónosesőben járhatatlan, az út egyik oldalán hajléktalankunyhó-szerű képződmény. Állítólag kizárt dolog, hogy az tényleg az lenne - szerintem meg az volt. Csak hát a ház és a panoráma... az megfogott.

A 3. kör után leálltunk a  ház előtt - a szomszédok legnagyobb örömére - vigyorogva nézték, ahogy fel-alá rohangálunk a környéken, alig várták, hogy négyszemközt beszélgessünk. Nagyon aranyosak, mindkét szomszéd Pestről kiköltözött, állandóan ott lakik, úgy tűnik, be vannak ijedve, hogy ki költözik a házba, nagyon meg akartak győzni, hogy milyen jó hely ez (azt azért hozzátették, hogy az út télen bizony járhatatlan). Na meg azt is elmesélték, hogy a házon mi mindent kell javítani, hová ültethetünk fákat, hogy az őket ne zavarja, hová vihetjük a nyesedéket stb. Mindenről tudtak. Mikor volt felásva, mikor cseréltek vízvezetéket, ki a tulaj, hol van még telke, hol élnek a gyerekei. Mindent tudtak - és ezt lelkesen el is mesélték.

Rákérdeztek az árra - és lelkünkre kötötték, hogy 4-4,5 milliónál ne adjunk érte többet, mert egyrészt nem ér többet, másrészt maga a tulaj fia is azt mondta anno az apjának, hogy ha 3 millát kap érte, örüljön, ő szabadulna tőle. Ajánljunk 4 milliót, ne többet.

Úgyhogy most itt tartunk. Elengedtük az ingatlant. Mert ezt is meg kell tanulni. 4 millióért (tehát az irányár 50%-ért) sem olcsó, annál többet tényleg nem ér. A többé már nem titok bugokkal más ingatlant is kapni a környéken 2-3 millió körül, akár másfélszer ekkorát is 4 millió alatt.

Tegnap elküldtük az ajánlatot az ingatlanosnak - és most magam sem tudom, hogy mi lenne a jó - ha elfogadnák az ajánlatunk és lenne egy (korlátozottan megközelíthető) szuperpanorámás telkünk, vagy ha nem fogadják el és mi szépen kivárjuk amire belefutunk abba a telekbe, ami tényleg tökéletes.

Egyébként az utóbbi az esélyes, úgyhogy lelkesen keresünk tovább (és valószínűleg már mi is kivárjuk a tavaszt). 

Ja igen - éljenek a szomszédok, akik minden ingatlanbecslőnél jobb tippeket adnak az ingatlanvásárlásnál.

Eladóként viszont figyeljünk oda mit mondunk nekik, mert úgy tűnik, még a komoly ingatlanpiaci elemzéseknél és az ingatlanosok manipulatív eladástechnikájánál is jobban befolyásolják, mennyiért és mikor kel el adott ingatlan  :D 

UPDATE: hála a jó égnek nem fogadták el az ajánlatot. Ha az ember ennyire megkönnyebbül emiatt, akkor biztos, hogy rossz döntést hoztunk volna, ha megvesszük.