Az évszázad ingatlantranzakciója

Hihetetlen, de igaz. Az évszázad ingatlantranzakciója megköttetett - miénk a telek.

Az elmúlt 1,5 hónap durva volt. Annyira, hogy lényegében a felénél elengedtük az ingatlant, és azon kezdtünk agyalni, hogy ha bebukik az egész, legalább a foglalónkat ki tudjuk belőle menekíteni. Nem tudtuk, hogy az eladó saját jogán kerget minket az őrületbe, vagy akaratunkon kívül csúnya szivatás áldozatai lettünk. Az ingatlanos semmiben sem segített, már az elején felszívódott. Komolyan aggódtunk, többször is felmerült bennünk, hogy mi van, ha az egész csak egy átverés. Persze ezeket a gondolatokat elvetettük, de azért így utólag látjuk, hogy legkésőbb(!) a foglalós egyeztetéskor ki kellett volna szállni - vagy inkább már akkor, amikor rájöttünk, hogy az ingatlanos szórakozik velünk. Nagyon sok stressztől megkíméltük volna magunkat.

Na mindegy. Belemásztunk, nyakig süllyedtünk a trutyiban, és még mielőtt belefulladtunk volna, számunkra is meglepő módon rendben lefutott az egész tranzakció. Aláírtuk, kifizettük, lepapíroztuk, kezünkben a kulcs!   

Az ingatlan elvileg többé-kevésbé üres, ha szerencsénk van és feljutunk a hegyre, a téli szünetben el is kezdődhet a faház és a kerti tároló felmérése. Jó lenne pl. tudni, hogy valójában mekkora a ház, mekkora a kerti bodega, mi az ami menthető, mi az, ami kuka.

Faházról beszélünk, úgyhogy bármi lehetséges - és annak az ellenkezője. 

A ház elvileg 27nm-es (régi csehszlovák faház), de úgy tűnik, semmi sincs ott, ahol hivatalosan lennie kellene, azt se látjuk, hogy a két hálószoba mekkora - max. sejtjük, hogy illene elférnie az ágyaknak. A kerti bodega már most látjuk, hogy halálra van ítélve, a vékony pozdorjaszerű falak dohosak, az aljuk rohad és a tartószerkezet kilátszó részei is cserére szorulnak. Ha majd egyszer atomjaira robbantjuk, akkor látjuk igazán, hogy menthető-e maga a szerkezet, vagy úgy ahogy van, gyufa. Ezt sajnos vásárlás előtt nem nézhettük meg, nem hiszem, hogy a tulaj örülne, ha a vevőjelölt kalapáccsal és láncfűrésszel menne ingatlant nézegetni. Igény mondjuk lenne rá... Maga a faház egyébként első blikkre meglepően jó állapotban van, látszik, hogy 5 évvel ezelőttig még oda is figyeltek rá - ha tavasszal sikerül az 5 évvel ezelőtti állapotot helyreállítanunk, és még egy kicsit finomítunk rajta, szerintem rendben is lesz. 

Mivel a telek megvételével a költségvetésünket alaposan túlléptük, így az olcsó nyaraló + sok pénz felújításra terveinknek lőttek, fillérekből, SK kell majd felújítanunk. Tiszta szerencse, hogy manapság minél kopottabb és karcosabb valami, annál menőbb és romantikusabb, mindenki felújít, mindenki krétafestékkel festeget, mindenki átalakít - úgyhogy trendik leszünk, környezettudatosak és minden más... 

Első körben felmérjük az erdei állatok által okozott károkat. Nem tudjuk pl., hogy ki lakik a tető alatt, de az általa a terasz plafonjába rágott lyuk mérete alapján szép nagy jószág lehet. Remélem, jóban leszünk, ha már így lakótársak lettünk - főleg ha tegyük fel az éjszaka közepén a nyakunkba zuhan. Az ügyvédünk szerint lehet, hogy tavaszig kiköltözik - vagy nem. 

A ház első ránézésre nem ázik be, a padló nem vizesedik, a ház sem dohos. Némi belső átalakítás, egy kis festés, egy kis tapétázás, és ha itt a meleg, aludni már simán lehet benne. Azt hiszem.

Mondanom se kell, hogy az egész ház összesen, tokkal, vonóval is kisebb, mint a nappalink. Persze, kifejezetten romantikus, esténként majd szépen összebújunk és kukoricát morzsolunk a hangulatos gyertyafény mellett - mert mi másért döntene egy született városlakó egy retro faház mellett valahol a puszta közepén, ahol már csak a vaddisznó jár.

Ha beüvegezzük a verandát, a kutyának is lesz helye. Igaz, az új, ismeretlen lakótársunk - nevezzük Ödönnek- ott lapul valahol a tető alatt, és így egyértelműen házon belülre kerül, de ha veszünk néhány karton macskakaját és elkezdjük etetni, még az is lehet, hogy megszelídül és házi-Ödönke lesz belőle, Mázli legnagyobb örömére.

Kávéfőzőnk mindenesetre már van, a pincében tárolt legalább 60 darabos ronda-bögre gyűjteményem is tökéletes helyen lesz a faházban. 

Alig várjuk, hogy végre nyugodtan is végignézhessük, mit is vettünk valójában...

Hajónapló 3. fejezet indul - ideje új vizek felé eveznünk :)